Informatieochtenden

Iedere eerste en derde woensdag van de maand is er een informatieochtend van 9.30 tot 10.30 uur, waar vrouwen in deze leeftijdsgroep vrijblijvend terecht kunnen met al hun vragen. Er is altijd een ervaringsdeskundige begeleidster aanwezig en er zijn folders en boekjes die je mee naar huis kunt nemen.

Soms is het fijn om eens in een veilige sfeer je hart te luchten.

Bij iedere informatieochtend bestaat de mogelijkheid om je op te geven voor een gespreksgroep.

Gespreksgroepen

De kern van het Vido-werk zijn de gespreksgroepen waar informatie wordt gegeven en waar vrouwen elkaar helpen door het geven van aandacht, ondersteuning en warmte.

Een praatgroep bestaat meestal uit ± 8 vrouwen die 12 weken lang (vakanties uitgezonderd) bij elkaar komen, meestal vinden de vrouwen dit niet genoeg en willen dan nog doorgaan. Die mogelijkheid is er, o.a. bijvoorbeeld via de Mapos-groep.

De Vido-gespreksgroep wordt begeleid door 2 ervaringsdeskundigen, dat zijn vrouwen die het proces zelf hebben meegemaakt en er op een positieve manier zijn uitgekomen.

Zij hebben zelf ook in een Vido-gespreksgroep gezeten en zijn daarna opleidingen gaan volgen, en gebruiken nu hun kennis en ervaring om andere vrouwen te stimuleren en te helpen.

In een gespreksgroep krijgen vrouwen informatie over de lichamelijke aspecten van het ouder worden, wat is die overgang nu eigenlijk? Welke overgangsverschijnselen kunnen voorkomen, en wat kun je er aan doen?

Vaak blijkt dat overgangsverschijnselen maar een klein onderdeel zijn van hetgeen vrouwen in deze leeftijdsfase bezighoudt.

Door met elkaar over problemen en ervaringen te praten, merken vrouwen dat andere dezelfde gevoelens en gedachten hebben. Dat is vaak een hele opluchting: je bent niet de enige, je bent niet gek…

Door dit inzicht en door de herkenning, de aandacht en het begrip dat zij elkaar kunnen geven, zijn zij in staat om hun situatie onder ogen te zien en zich bewust te worden van de mogelijkheden die er zijn om hun leven weer inhoud te geven.

De begeleidsters hebben daarin een helpende en sturende rol.

Zij zijn zelf een levend voorbeeld van het feit dat je je problemen kunt overwinnen en daar krachtiger en zelfstandiger uit kunt komen. Zij houden in de gaten dat iedereen voldoende aandacht krijgt. Zij snijden bepaalde onderwerpen aan en geven informatie.

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld: relaties, omgaan met emoties, gevoelens, positief denken, communicatie, seksualiteit, assertiviteit, conflicten, etc.

In een Vido-gespreksgroep is er oog voor ieders kwaliteiten, eigenschappen en mogelijkheden.

Tijdens deze bijeenkomsten maken vrouwen een groeiproces door. Zij ervaren dat je door 10 minuten echt te luisteren een ander kunt helpen, dat hun raad en steun waardevol is, dat ze iets te bieden hebben.

Vido-gespreksgroepen gaan beslist niet alleen over kommer en kwel. Er wordt veel en vaak gelachen. In een gespreksgroep krijgen vrouwen weer plezier en zin in het leven. Ze ontdekken dat hun gevoel voor humor en levensenergie nog steeds aanwezig zijn.

Vido haalt vrouwen uit hun isolement en geeft er hun gevoel van eigenwaarde terug. Daardoor zien zij weer nieuwe mogelijkheden.

Sommige gaan een cursus volgen of ze gaan samen iets ondernemen.

Vaak zijn het kleine stappen en veranderingen die uiteindelijk een grote uitwerking hebben.

Maar in ieder geval is het een feit dat vrouwen sterker, krachtiger en energieker uit een Vido-gespreksgroep komen.

Thema-bijeenkomsten

Vido is sinds 1998 ook begonnen met themaochtenden.

Iedere keer wordt er een onderwerp behandeld waar vrouwen belangstelling voor hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • Mantelzorg
  • Depressiviteit
  • Bekkenproblemen
  • Angsten en fobieën
  • Budgettering
  • Yoga

Voor deze themaochtenden nodigen wij deskundigen uit om deze onderwerpen duidelijker te maken.