Vrouwen tussen de 40 en 60 jaar zitten in een periode waarin zij de balans opmaken en zich bezinnen op hun verdere leven.

Zij realiseren zich dat de functie en inhoud van hun leven gaat veranderen. Maar de vraag is hoe???

De middenleeftijd is voor vrouwen een tijd van zowel winst als verlies. De kinderen zijn het huis uit en daarmee verliezen zij hun taak als moeder. Vrouwen die hun hele leven buitenshuis werkten kijken tegen hun pensionering aan en zijn vaak moe van de dubbele taak als kostwinster en huisvrouw.

Ook lichamelijk verandert er veel, het lichaam wordt ouder en begint kuren te vertonen, stijve spieren en gewrichten, rimpels, grijze haren, dikker worden en wellicht een bril voor de kleine lettertjes.

De menstruatie houdt op en de hormoonwisseling gaat soms gepaard met vervelende nevenverschijnselen zoals opvliegers, zweten en heftige en onregelmatige bloedingen waardoor vrouwen zich in deze periode vaak moe en lusteloos voelen.

De overgangsjaren naar het tweede deel van je leven verlopen niet altijd zoals je zou willen. De lichamelijke beperkingen, de leegte, worden soms pijnlijk gevoeld, terwijl de winstpunten, de nieuwe mogelijkheden nog niet gezien worden.

Als je 50 bent heb je nog zo’n 30 jaar voor de boeg, dat is een groot deel van je leven.

De mogelijkheden en kansen die 20-jarigen zo vanzelfsprekend grijpen, lijken als je 50 bent vaak onbereikbaar.

Onzekerheid, faalangst, vasthouden aan het bekende, denken dat je niets kunt… dergelijke gevoelens spelen vrouwen in de overgangsjaren vaak parten.

Daarnaast kampen veel vrouwen juist in deze levensperiode met lichamelijke klachten, waardoor ze zich beperkt voelen.

Psychische klachten kunnen versterkt worden doordat ze zich lichamelijk niet lekker voelen.

Nog vaak nemen artsen de soms vage (overgangs)verschijnselen niet serieus of weten niet wat ze er mee aan moeten. Kalmeringspillen, hormoonpreparaten en slaapmiddelen bestrijden de symptomen maar verhelpen de oorzaak van de klachten niet en zorgen er bovendien voor dat vrouwen zich afhankelijk gaan voelen.

Wat wel helpt is erover praten!!! Praten met vrouwen die in dezelfde periode van hun leven zitten. Daarom zijn er Vido-praatgroepen.

In deze praatgroepen ontmoeten vrouwen elkaar en er is vaak vanaf de eerste bijeenkomst een vertrouwde sfeer.